24 Mart 2013 Pazar

Hırs



Geçen gün boks eldivenlerimin sağ tekini ev arkadaşıma giydirdim sol tekini de ben giydim.
Sinirimi, enerjimi ve olduramadıklarımı öyle atmaya çalıştım.
...

Her şey olacağı neyse o oluyor, tekrar tekrar anlıyorum bunu.
Çok istediklerim teker teker gerçekleşiyor ama sadece biraz zaman alıyor.

Şanssızım derken şanslı oluyorum, başaramadım derken başarı veriyorum.
Arada kaynayanlar oluyor, orası ayrı.

Hırslı olmak yoruyor insanı, ne için yaşadığını unutturuyor insana.
Tat aldırtmıyor da bazen, hiçbir şeyden.

Sonunu seviyorum ama.Eğer başarmış isem o hisse de bayılıyorum.
Hırsı bazen seviyorum, bazen nefret ediyorum.
Arada sırada ben de kaynıyorum.

...

Hiçbir şey olmamış gibi de çıkardık eldivenleri.
Benim biraz canım yanmıştı.
(Onun canının ne kadar yandığından bahsetmeyeceğim:)



9 Mart 2013 Cumartesi

"Dahi Beyinler"

"Bilginin en büyük düşmanı cehalet değildir, bilgi yanılsamadır."  Stephen Hawking

Stephen Wiltshire'ın eseri


İster doğuştan gelsin ister sonradan olma, savant sendromu sergileyen kişilerin şaşırtıcı becerileri var.Hepsinin ortak yanı, muazzam bir hafıza.

Savant sendromuOtistik savant, matematik, müzik veya görsel alanda yetenekli çoğunlukla otistik hastaların yaşadığı ancak başka hastalıkların da sebep olabildiği sendroma verilen addır.
Bu hastalar için Fransızca "İdiot Savant" terimi kullanılır. Çok haneli sayıların çarpımını kısa sürede hesaplayabilmek ya da gün ay yıl olarak verilen bir tarihin haftanın hangi gününe rastladığını bulabilmek gibi zihinsel becerilere sahiptirler. Fakat neden yetenekli odukları tamamen açıklanabilmiş değildir. Bazı savantlarda açıkça nörolojik anormallik vardır. Birçok savantın, beyninin sol yarımküresinde sıradışılığa sahip olduğu bilinir. Dünyada 50-100 kadar müthiş savant tanınır .


KIM PEEK: Yağmur Adam filminin esin kaynağı olan Peek, kitabın iki sayfasını aynı anda (her gözüyle ayrı bir sayfa) okuyabiliyor ve anında ezberliyebiliyordu. 12.000'den fazla kitabı ezberlediği için ayaklı bir kütüphaneydi. 2009'da ölen Peek, telefon rehberindeki sütunları kopyalıyabiliyordu.

STEPHEN WILTSHIRE: Otistik olan Wiltshire, 8 yaşından beri binaları çiziyor. Yetişkinliğinde şehirlerin inanılmaz derecede isabetli çizimlerini zihinden yapabiliyor. 2007'de Thames üzerinde 15 dakikalık bir uçuş yaptıktan sonra Londra'nın tam on kilometrekarelik bir kısmının sokaklarını, nehirlerini ve binalarını pencerelerine varıncaya kadar çizebildi.

LESLIE LEMKE: Doğuştan kör olan Lemke'nın sözel IQ'su 58. 14 yaşındayken ailesi Çaykovski'nin bir piyano konçertosunun yer aldığı bir film seyrediyordu. Annesi birkaç saat sonra müzik sesine uyandığında Lemke'nin konçertoyu bire bir çaldığını keşfetti. Lemke o günden beri dünyanın her yanında konserler veriyor ve binlerce parçayı ezbere çalıyor.

FLO VE KAY LYMAN: Tek yumurta ikizi otistik savantlar geçmişte ya da gelecekte herhangi bir tarih verdiğinizde hangi güne denk geldiğini anında söyleyebilir. Aynı zamanda deha düzeyinde bir otobiyografik hafızaya sahipler ve söylediğiniz herhangi ir tarihte ne giydiklerini, havanın nasıl olduğunu, o gün neler yaptıklarını ve ne yediklerini sayabiliyorlar.

DANIEL TAMMET: Tammet, pi sayısını 22.514 basamağa kadar sayabiliyor, yeni dilleri bir haftada öğrenebiliyor ve şimsek hızında matematiksel hesaplar yapabiliyor. Bir araştırmacı ondan  37'nin 4. kuvvetini hesaplamasını istediğinde (1,874,161) yanıtı anında verebildi. Rakamların ve günlerin farklı renklere ve duygusal tonlara sahip olduğunu söylüyor.

JIM CAROLLO: Sonradan olma savant Corollo, 14 yaşında geçirdiği ciddi bir trafik kazasının ardından muhteşem bir matematik becerisine sahip oldu. Birkaç ay sonra çalışmadığı geometri sınavından tam not aldı. Hiçbir trigonometri dersi almadığı halde cebir sınavlarını geçti.

DEREK AMATO: Müzik adamı  Derek Amato bir kaza sonrasında ciddi bir beyin sarsıntısı geçirdi ve piyano çalma becerisi kazandı.Bir teoriye göre beyni yeniden organize olarak mevcut müzik anılarına erişmesini sağladı. Bir diğer teoriye göreyse beyni artık duygusal girdileri süzgeçten geçirmiyor ve onun melodiyi değil de teker teker notaları duymasını sağlıyor.



Kaynak: Popular Science(Mart 2013)


2 Mart 2013 Cumartesi

Sipsi



"Teke bölgesindeyim.Her düğünde her şenlikte her kültürel anlam taşıyan faaliyetlerde sesini duyuyorum.
Yeryüzümüz'ün en küçük sazı kendisi.Küçük ama üretmiş olduğu ses dağ gibi.Evet efendim SİPSİ'den bahsediyorum."